miercuri, 25 martie 2009

Do you speak magyar nyelv?

Cam peste tot in lumea asta, fortele de ordine, cu girofar si cascheta, se numesc Politie, sau dupa caz (adica dupa limba) Police, Polizia. Polizei, Politie, Polis, Policja, Policija, Politi, Policia, Policie, Militia, Milicija si tot asa, Adica cam oriunde in lume esti tras pe dreapta (sau pe stanga, la anglosaxoni), cam stii cine sunt aia de te-au oprit (si in Romania le dai spaga, la altii nu). Ei bine, la vecinii nostrii de dincolo de Tisa, care sunt renumiti pentru gulas, George Soros si tipe bune, situatia e un pic diferita. Adica, sa ne inchipuim ca esti in masina, ai trecut de Budapesta, te indrepti spre Viena, autostrada, frumos, civilizat si la un momentdat, auzi o sirena si vezi un girofar in retrovizor. Te uiti si tu ca tot omu, sa vezi, ce s-a intamplat. Si....BINGO! poti descifra cuvantul magic, Rendőrség. Si normal, ca nu tragi pe dreapta, ca te gandesti si tu ca tot omu," Cine dracu e Rendőrség si ce vrea de la mine?" Ei bine, Rendőrség e Politia din Ungaria. Cum dracu de le-o fi dat prin cap asemenea nume, sincer ma depaseste. 

Nici macar verisorii lor mai alcoolici, si anume bravul popor finlandez, sau ceilalti verisori, estonienii, desi vorbesc limbi asemanatoare si imposibile nu s-au gandit la o astfel de combinatie, optand pentru banalul Poliisi respectiv Politsei.  Nici macar purtatorii de mustata si datatori de papi, adica polonezii, care sunt celebri pentru o limba la fel de imposibila si niste cuvinte interminabile, n-au reusit mai mult de Policja. Deci, aplauze pentru vecinii nostrii maghiari, si pentru cea mai geniala limba evar!, magyar nyelv. Si am inteles ca au si niste injuraturi de-a dreptul bestiale, care ar face si un sofer roman de tir sa roseasca ca o fata mare. Parca ti-se umple gura cand pronunti expresii ca "Baszd meg az anyádat", "Basszon meg egy taliga apró majom!" sau celebra "Megbasztam anyádat azt a szaros kurvát". Se pare ca un ungur bine crescut e in stare sa injure timp de 3 minute fara sa repete vreun cuvant. Absolut genial!.

P.S. Si totusi se pare ca ungurii nu sunt chiar singuri pe lume. Mai exista un popor, tot din Europa, celebru si el pentru limba imposibila si densitatea folosirii cuvantului "euska" pentru a compune alte cuvinte, si anume, bascii , care s-au gandit sa nu fie mai prejos decat Janos si Istvan asa ca au inventat "Ertzaintza" Suna bine, nu? Si ce nume geniale au bascii. Basajaun, Gutxi sau Koldobika. Si eu, care credeam ca Sergiu e un nume urat. Si, la final, inca o mostra de basca pura. "Amozhs Antxon, amozhs a tomarrrrnozhs unozhs txikitozhs en el Batxoki con la Coadrrrrilla" Adica, "Hai la bar sa bem bere cu prietenul nostru Anton". 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu